Houtzagerij & Houthandel
De Zeewering

Contact persoon:
Henk Zwering
06-43350681
0517-579575

Postadres:
Caspar de Roblesdijk 70
8751 TK Zurich (Frl)

Bezoekadres:
Strandweg 2a
8751 TG Pingjum


Bedrijfsinfo

Houtzagerij

De houtzagerij is gehuisvest op het zelfde bedrijfsterrein als boomrooierij  "Kieftenburg Pingjum BV". De aanvoer van inlandse bomen is hierdoor zeker gesteld.

Zaagbaas

 Zaagbaas op zaag

Waterplaats

Voor sommige boomsoorten is het beter dat zij voor het zagen eerst gewaterd worden.

Wateren wil zeggen dat de bomen gedurende langere tijd in stromend water worden gelegd.

Door het wateren verliest de boom zijn boomsappen en zuigt zich vol met water waardoor de boom goed geconserveerd wordt. Het uiteindelijke resultaat van wateren is een kwaliteitsverbetering van het hout. Na het zagen droogt het hout sneller en is er minder neiging tot kromtrekken of scheuren tijdens het drogen

DSC01281

Waterplaats

Zagerij

Het meeste zaagwerk wordt uitgevoerd met behulp van een horizontale blokzaag waarmee bomen nagenoeg tot elke maat balk en plank gezaagd kunnen worden. Deze zaagmachine kan bomen zagen met een maximale doorsnee van 1 meter en lengtes tot 9 meter. De zaagmachine heeft een zaagblad van 2 meter lang en maakt 270 zaag-slagen per minuut.

De horizontale blokzaag is bedoeld voor het maken van "mooi" zaagwerk omdat na elke zaagsnee het hout opnieuw beoordeeld kan worden, het is dus geen productiezaag.

Begin 2007 is er bandzaagmachine geïnstalleerd die in 2007 operationeel moet worden.

Deze zaagmachine is een productiezaag en kan 2,7 km houtlengte per uur zagen.

Verder heeft de zagerij nog de beschikking over een formaatzaag, een vandiktebank  en een vlakbank

dikke eik

Inlandse Eik op zaagwagen

 

Slijperij

De zaagbladen worden na verloop van tijd stomp o.a. door de aanwezigheid van zand en soms ook door ijzer in de vorm van spijkers en granaatscherven. Voor dat de zaagbladen geslepen worden moeten de zaagtanden eerst worden "gezet". (zaagtanden worden onder een bepaalde hoek naar buiten gebogen om in het hout te kunnen snijden) Hierna worden de zaagbladen zorgvuldig in de Vollmer slijpmachine geplaatst waar ze verder automatisch geslepen en gepolijst worden.  

 

Droogloods

Het vers gezaagde hout (platen, planken en balken) worden op latten gezet om te drogen.

Dit oplatten gebeurt direct na het zagen in de zagerij waarna het opgelatte hout verplaatst wordt naar de droogloods. De wind heeft hier vrij spel maar het hout is wel beschut tegen neerslag waardoor het hout natuurlijk kan drogen. De snelheid waarmee gezaagd hout droogt is erg afhankelijk van de houtsoort. Voorbeeld eiken droogt zeer langzaam en essen droogt snel.

 

droogloods

gedeelte droogloods