Houtzagerij & Houthandel
De Zeewering

Contact persoon:
Henk Zwering
06-43350681
0517-579575

Postadres:
Caspar de Roblesdijk 70
8751 TK Zurich (Frl)

Bezoekadres:
Strandweg 2a
8751 TG Pingjum


Historie

Voormalig directeur en oprichter van boomrooierij Kieftenburg BV, Jan Kieftenburg, vatte in de begin jaren 90 het plan op om een kleinschalige zagerij op te gaan zetten voor eigen gebruik.

De plannen werden gevoed door de omstandigheden dat er een constante aanvoer was van inlandse bomen van de boomrooierij  en er was nog genoeg ruimte voorhanden op het bedrijfsterrein.

Het plan werd uitgevoerd en er werd een "horizontale blokzaag" uit 1933 aangeschaft. Na installatie en in bedrijf stellen begon men met zagen en kwam er al spoedig achter dat boomzagen een vak apart is waarvoor specifieke kennis en vaardigheden benodigd zijn.

Zo ook het zetten en slijpen van de zaagbladen. Enige jaren later werd er een slijpmachine aangeschaft om semi-automatisch de zaagbladen te kunnen slijpen.Eind jaren 90 kreeg Jan het te druk met de boomrooierij en had geen tijd meer voor de houtzagerij. Hij begon mij, Henk Zwering, de bediening van de zaagmachine te leren en kennis bij te brengen van bomen, houteigenschappen, houttoepassingen enz. In 1999 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als Houtzagerij & Houthandel "DE ZeeWERING" en nam de zagerij over.

De zagerij wordt gehuurd door Houtzagerij "DE ZeeWERING" van museum "Geen Heden Zonder Verleden" oldtimers en ambachtelijke zagerij.

Ondertussen is het machinepark uitgebreid met een formaatzaag, een vlakbank, een Vandiktebank, een bandzaag en een afzuiginstallatie. Verder wordt binnenkort een aanwezige loods ingericht als "droogloods" waar het gezaagde hout natuurlijk kan drogen.

 

Eik op shovel

                                 Zware eik wordt op zaagwagen gelegd